UOF logo Upplands Ornitologiska Förening

Fotogalleri: Gulbrynad sparv

De senaste 10 bilder finns här. Alla bilder hittar man genom fotogalleriets registret.

Klicka på en miniatyr nedan för att se bilden i ursprungsstorlek.


Gulbrynad sparv (Järvafältet)

gulbrynad

'Bifogar ett stycke bild som tog typ 4 timmar samt 10 st blåa tår att få till..... ynf! Denna sparv är knepig att få på bild, ja t.o.m att bara få syn på den är en pärs! När den väl visar sig, så är det i ett ständigt virrvarr av kvistar, pinnar, gräs ... Tur att den är så läckert och distinkt tecknad, ...' skriver Oscar.

Webmaster ( 10.feb.09 )


Gulbrynad sparv (Järvafältet)

gulbrynad

Vackert!

Webmaster ( 18.jan.09 )


Gulbrynad sparv (Järvafältet)

gulbrynad gulbrynad

Olle Bernard skriver: I dag (3/1) upptäcktes en gulbrynad sparv (hane) vid JOKs fågelmatning söder om Säbysjön. Eftersom denna art aldrig tidigare observerats i Sverige utgör fyndet som alla förstår en stor sensation. Enligt för mig tillgängliga källor har endast 3 fynd gjorts i Europa fram till 1991. Dessa var i Storbritanien (Norfolk) okt 1975, Färöarna okt 1980 samt i Nederländerna okt 1982. Någon av er kan kanske bidra med ytterligare kunskap beträffande den Europeiska fyndbilden.

Den gulbrynade sparven visade sig under eftermiddagen mycket sparsamt vid JOKs matning söder om Säbysjön. Fågeln var dock kvar i området fram till skymningen, så vi får givetvis hoppas på att den finns kvar vid matningen även i morgon.

Om den gulbrynade sparvens uppträdande bedöms vara spontant har Järvafältet för första gången i historien kunnat presentera en ny fågelart för Sverige. Detta låter ju egentligen helt omöjligt och snudd på sanslöst och undertecknad måste nog nypa sig i armen flera gånger för att försöka inse detta mycket märkliga och glädjande fakta.

Nu får vi hålla alla tummar för att den rara fågeln stannar kvar vid JOKs matning och därmed får glädja många fågelvänner.

Ett stort tack till JOK-kamraterna Harald Ehrenborg och Kjell Sahlberg som tillsammans med undertecknad hade förmånen att få upptäcka den gulbrynade sparven.

/Olle

Webmaster ( 03.jan.09 )