UOF logo Upplands Ornitologiska Förening

Uppländskt vinterfågelrally lör 31 jan 2009

Välkommen att delta i uppländskt vinterfågelrally lördagen den 31:a januari. Tävlingen är öppen för alla och även om man inte ser flest antal arter så har man chansen att vinna priser och träffa andra skådare vid middagen som serveras på Restaurang Energikällan, Bolandsgatan 13 i Uppsala (mittemot vattentornet). Nedan följer reglerna som kommer att gälla för tävlingen. Eventuella tveksamheter utöver nedanstående regler avgörs av tävlingledningen.

Du missar väl inte årets stora fågelhändelse i Uppland?

Bilder från rallyt

Klicka på en miniatyr nedan för att se bilden i ursprungsstorlek. Alla bilderna © Tomas Kjelsson.


Vinnarna i bilburen kategori: Älgkärrets Fanclub.


Åsa Steinholtz tar för sig av buffén.


Vinnarna i icke-bilburna kategori: MK Tjockfot.


Middagen låter sig avnjutas av samtliga.


Johan Södercrantz sammanställer resultaten.


En sista putsning av artsammanställningen görs innan inlämning.

UOFs Vinterfågelrace 2009

Lördagen den 31 januari kl 00:00 var det start för UOFs vinterfågelrace 2009. I år var det rekordmånga som deltog hela 19 lag med totalt 56 personer letade fågelarter för brinnande livet under 16 timmar.

När man startade var upp till varje lag. Ett lag gjorde en annorlunda start. De började med att ta in kattuggla efter tolvslaget och gick sedan och lade sig att sova. Utvilade drog de sedan igång igen på morgonen. De flesta tycktes annars ha startat innan gryningen och försökte få in olika ugglearter. Två lag fick in slaguggla på listan efter mycket letande. Det var nog tur för dem att slagugglan i Uppsala som vanligtvis brukar vara pålitlig inte behagade att visa upp sig under tävlingsdagen för de andra lagen.

Ett av lagen hade ställt in sig på de två sånglärkorna som höll till på en äng vid Kungsängen. När de kom dit var redan ett annat lag i full färd med att gå omkring ute på ängen och leta. Det andra laget ställde sig vid bilen och tog en välbehövlig kaffepaus medan de väntade på sin tur. Plötsligt stöttes lärkorna upp av laget som var ute på ängen och flög snyggt i en båge rakt över det fikande laget som tackade, hoppade in i bilen och rivstartade till nästa art.

Vid Djuprudan letades förstås hökuggla trots att det fanns en till nere vid Holm. Ett lag parkerade bilen och använde apostlahästarna för att ta sig ut på hygget där ugglan var. De blev snabbt omkörda av ett annat lag som tog bilen ut och tillbaka. Vid artgenomgången fick det lag som gick ut på hygget ge igen med att de faktiskt, tack vare sin taktik, också kunde inhysta tallbit på hygget som det bilburna laget givetvis missade. De bilburna kunde kanske trösta sig lite med att de andra inte hittade varfågeln på hygget intill men det var nog en klen tröst.

I år kunde dessutom Uppland ståta med två riktiga rariteter. Både taigatrast och gulbrynad sparv. Taigatrasten var mycket snäll och tävlingsvänlig. Det var värre med sparven. Den behagade inte visa sig på två timmar för ett lag och när den äntligen gjorde det så var det bara en av medlemmarna som fick se den. De fick åka därifrån utan att kunna räkna sparven på listan.

Annars vaskades det inte fram några riktiga rariteter under tävlingens gång. Tallbit får nog anses toppa tätt följt av rödvingetrast som två lag hittade oberoende av varandra samt vitkindad gås som ett lag hittade. Övervintrande pilgrimsfalken var kvar vid Gnistarondellen till gladje av flera lag.

Totalt hittades 94 arter av de olika lagen. Vinnare i kategorin bilburna blev Älgkärrets fanclub som hade 68 arter. Tvåa blev Kill Lill å Co (Vol 1) med 66 arter och tre blev Lag Nord också med 66 arter men med fler körda kilometrar. Vinnare i de icke-bilburna blev MK Tjockfot med totalt 41 arter.

MK Tjockfot hade dessutom stegräknare på sig och hade gått 30 452 steg vid tävlingens slut. Vilket ger en art per 742 steg. Som kontrast kan nämnas att det vinnande bilburna laget hade kört 258 kilometer vilket ger en art per 3,8 kilometer. Det lag som hade mest antal kilometer per art var Berguvarna med 5,9 kilometer tätt följ av Team Blykowa. Effektivast var CocknChick med 2,7 kilometer per art tätt följda av Mossugglorna.

Avslutningen hölls på restaurang Energikällan i Boländerna i Uppsala med artgenomgång och artsammanfattning. Där avnjöts dessutom en välbehövlig middag. Många hade av lättförståeliga skäl inte tagit sig tid att stanna och äta.

Ett stort tack till arrangörerna Weine Erlandsson, Leo Larsson och Ingrid Åkerberg. Tack också till Johan Söderkrantz som skötte datorn och sammanräkningen samt till vår eminenta konfransier Anders Eriksson.

Väl mött på nästa års artrace.

Tomas Kjelsson

Info

En 16-timmars-tävling som går ut på att hitta så många arter som möjligt och/eller att bara komma ut och skåda fågel tillsammans.

  • Anmäl ditt intresse eller ett lag på minst två personer med lagnamn vid epost till artrace (at) uof.nu senast 19/1.
  • Skåda så mycket fågel ni kan och vill från tidigast kl.00:00 lördagen 31/1 , innanför Upplands gränser.
  • Håll koll på hur många arter som observeras. Fler än hälften av lagets medlemmar måste observera samma fågel för att arten ska få räknas i tävlingen. Kort körsträcka med bil premieras vid delad poäng så trippmätaren skall nollställas innan start. Klimatsmarta lag, dvs. icke bilburna, tävlar om ett särskilt pris. Dessa lag kan dessutom få fördel av bra hörbarhet och ha lättare att kolla matningar i stadsmiljö.
  • Varje lag skall ha en för tävlingen avsedd blankett som finns att hämta här (PDF).
  • Målgång senast kl.16.00 i Uppsala på Restaurang Energikällan. Poängavdrag för sen ankomst.
  • Vid samlingsplatsen sker artgenomgång, gemensam middag och hyllning av segrande lag.
  • Startavgift (betalas vid Restaurang Energikällan): 150 kr/person.
  • Hela regelverket finns här (PDF). Läs detta!

Mer info: Weine Erlandsson, 0706-54 04 05, eller Leo Larsson, 070-972 37 72.

Anmälningar

LagMedlemmarBilburet?
De tre musketörernaAnders Eriksson, Tommy Eriksson, Tommy LindellJa
GråspettarnaAnders Jansson, Martin Molin, Johan Widenberg, Jan WärnbäckJa
Älgkärrets FanclubPercy Fredriksson, Anders Sennmalm, Björn Wester, Anders LindbergJa
Team BlykowaBenny Åhr, Tomas Kjelsson, Sören AnderssonJa
Pank & FågelfriEva Ekman Eriksson, Annika BergquistJa
Team LantisnollornaInger Gustavsson, Eva Wikner, Matthias NilssonJa
Grabbarna GrusJacob Rudhe, Rasmus Elleby, Jon JörpelandJa
CocknChickAnnika Rastén, Curt JohnssonJa
Maj jägarnaEmil Andersson, Håkan Andersson, Mathias Andersson, Stefan Eriksson, Jean-Paul LösingJa
Lag NordKenneth Pless, Thomas PlessJa
Kill Lill å Co (Vol. 1)Oscar Carheden, Mathias Bergström, Petter Simonsson, Magnus LiljeforsJa
EBHACalle Andersson, Johan Södercrantz, Per Gustafsson, Lina LönnbergJa
No kollKalle Källebrink, Eva JohanssonJa
MK TjockfotPontus von Brömssen, Åsa Steinholtz, Leo LarssonNej
The Upland SandpipersWeine Erlandsson, Ingrid Åkerberg, Jocce EkströmJa
BerguvarnaHans-Olov Gustavsson, Kermith Illerbrand, Bertil SchelanderJa
KungsfåglarnaAdam Sterno, Magdalena Grudzinska-SternoNej
MossugglornaUlf & Christina JonsonJa
Bäcklösa BilbingoRagnar Hall, Martin Tjernberg, Ulf GärdenforsJa