Exkursioner

Exkursionsrapporter fr.o.m. hösten/vintern 2002

Skogs-Tibble skjutfält 29/3 2003

Här följer en artlista som jag gärna delar med mig av:

Knipa
Sparvuggla
Trana
Järnsparv
Rödhake
Spilllkråka
Mindre korsnäbb
Gråspett (hörd 1 ex troligtvis...)
Gärdsmyg
Kungsfågel
Nötkråka
Stjärtmes i stort antal, de fanns överallt!
Bergfink
Skogssnäppa
Sångsvan
Dubbeltrast
Trädlärka (hörd av några stycken, dock inte alla...)
Orre + mycket orrspel...

+ lite annat smått och gott

/Fredrik Litsgård

Långsandsörarna 14/9 2002

Labbar, nordlig kuling och ett Ledskär som aldrig sviker. Det blir några bestående intryck av UOF-exkursionen till Långsandsörarna den 14 september.

Nio personer är vi som besöker denna utpräglade sträcklokal strax öster om Älvkarleby i nordligaste Uppland. Än fler hade vi blivit om väderprognosen varit mer lovande. Nu möts vi av en piskande nordvind och en havsspray som fick tubarna att gro igen.

-Labb mot vänster!

Leif Litsgård hinner knappt komma fram till obsplatsen förrän den första labben passerar. Havsörn, grupper av små- och storlom, en del ejder och sjöorre passerar. Sju till åtta labbar hinner passera innan vi ger upp vid niotiden och beger oss mot Ledskär.

Karlholmsviken blir första stoppet vid Ledskärsområdet. Vadare väntar. Svartsnäppa 1, kärrsnäppa 20, spovsnäppa 1, kustsnäppa 2, gluttsnäppa 5, småsnäppa 1 m.m. I övrigt drygt 70 stjärtänder och många tranor.

Vi beger oss till själva Ledskär, och där finns än mer vadare att studera: småsnäppor, kustsnäppor, mkt kärrsnäppa m.m. En gravand och ett 20-tal vitkindade gäss står ute i vattnet tillsammans med ett gytter av gäss och änder. Totalt ser vi omkring 2000 grågäss och 800 krickor i området.

Exkursionsledaren tackar för härlig stämning och gemenskap!

/Fredrik Friberg

                                                                                                                   Åter...