Fågelskydd | Planering | Naturvårdsärenden | Aktuella projekt | Bibliotek | Nyttiga länkar

 

Fågelskydd - Bakgrund

Det är lätt att fastna i gamla hjulspår och med en åsnas envishet (inget ont menat, de är trevliga djur) försöka återupprätta gamla förhållanden. Någonting liknande detta tror jag att vi har fastnat i vad gäller föreningens organiserade naturvårds- och fågelskyddsverksamhet de senaste åren. Missförstå mig rätt, vi gör fortfarande mycket men den aktiva bevakningen av naturvårdsärenden i landskapet har varit svår att driva. Dels tar det oerhört mycket tid och vi arbetar alla helt idéellt och dels tror jag det uppstått ett generationsglapp i verksamheten.

För 10 år sedan hade föreningen ett antal aktiva fågelskydds- och naturvårdskommittéer. Våtmarksgruppen, skogsgruppen, naturvårdsgruppen och allt vad de hette. Vartefter tiden gick så somnade den delen av den organiserade verksamheten in och deltagarna hittade var och en för sig olika sätt att arbeta med frågorna. Under ett par år har styrelsen sökt kontakt med dessa deltagare och försökt dra igång verksamheten igen men med klent resultat.

De personer som tidigare ingick i dessa grupper arbetar dock fortfarande i högsta grad med frågorna och är fantastiska ambassadörer för föreningen ute i landskapets olika delar. Är det då möjligt att återföra dessa fantastiska eldsjälar in i någon föreningsorganiserad fågelskyddsverksamhet? Är det ens önskvärt? Jag tror inte det och ska försöka förklara varför och vad vi i stället bör göra.

Delade visioner och brinnande intresse
Många av de personer som ingick i grupperna jag talat om ovan har en lång historia tillsammans. De växte upp och skådade fågel ihop. De utvecklade ett engagemang och intresse som sedan kanaliserades genom bildandet av föreningens olika arbetsgrupper. Jag tror att de flesta av oss, någon gång i livet, gått igenom en liknande period när vi brunnit för en fråga och tillsammans med en grupp vänner arbetat med den. Men, vi vet också att förr eller senare utvecklas man åt olika håll och jag tror att det är bra och nödvändigt med denna personlig utveckling. Jag tror vi satsat fel genom att försöka återföra dessa erfarna fågelvänner i en organiserad form de redan växt ur. Vi måste i stället skapa förutsättningar för att en ny generation ska kunna ta över och uppleva samma lycka över att åstadkomma något tillsammans. Våra gamla slitvargar gör en fantastisk nytta på det sätt de arbetar i dag så det känns lite galet att försöka ändra på det.

Att bygga en naturvårdsverksamhet
Som jag ser det så måste några olika förutsättningar vara uppfyllda för att vi som förening ska kunna skapa en blomstrande aktivitet runt omsorgen om vår natur. De viktigaste är enligt min mening kunskap, mentorer, mötesplatser och konkreta projekt. Jag ska förklara vad jag menar.

  1. Ingen människa föds med kunskaper om ekologi, naturvård och inventeringsmetodik. Det måste man få möjlighet att lära sig. En av föreningens huvuduppgifter är att tillhandahålla den kunskapen eller åtminstone ge förutsättningar för att göra kunskapen tillgänglig. En hel del gör vi idag genom våra inneträffar och kurser men det finns mycket mer att göra på den fronten.
  2. Vi har i föreningen en mängd otroligt kunniga människor som frikostigt delar med sig av sin kunskap om vi frågar dem. Vårt säte finns också i Uppsala som kan stoltsera med nordens äldsta universitet. Jag är övertygad om att deras forskare och doktorander mycket gärna delar med sig av sina kunskaper till oss. Vi måste bli bättre på att utnyttja den kunskapskällan.
  3. En tredje förutsättning för en blomstrande naturvårds- och fågelskyddsverksamhet är att människor som delar en gemensam vision får möjlighet att mötas. Som jag försökt beskriva ovan var det ju på det viset tidigare verksamheter startade. Även här har vi, som förening, en viktig roll att spela.
  4. Varje gång vi talat om att lyfta fågelskydds- och naturvårdsverksamheten i föreningen har också omfattningen av arbetet nästan känts övermäktig. Uppland är ett stort landskap och vi har en mängd olika biotoper med skilda behov. Jag tror att vi måste börja med att arbeta tillsammans i ett konkret projekt. Genom det kan en ny generation skapa en kunskapsgrund som vi sen kan utnyttja i andra projekt. Vi måste också ta en mer aktiv del i diskussionerna runt naturfrågor som förs inom länsstyrelser, kommuner och andra instanser och vi måste ge fler personer möjlighet att delta i de sammanhangen.

Med detta i åtanke tänker jag arbeta för att styrelsen under våren antar en plan för föreningens naturvårdsengagemang 2005 samt inför årsmötet 2006 presenterar en plan för nästa år. Genom att på detta sätt öppet redovisa vad vi vill göra öppnar vi också möjligheter för den som vill vara med att ta kontakt och anmäla sitt intresse. Vi får också stå till svars inför årsmötet om vi inte lyckas genomföra det vi planerar. Det är ett långsiktigt arbete och vi bygger för framtiden. Men vi måste börja lägga grunden nu.

På rygg, i gräset, mitt i Årike Fyris, solen värmer...ahhh!

Jocce Ekström
Ordförande

05-04-16