Aktuella obsar

November - kan man verkligen hitta fåglar då?

Hösten är långt gången, det börjar bli mörkt och kallt och de flesta fåglar har försvunnit till sydligare breddgrader. Detta är dock ingen anledning till att lägga kikaren på hyllan och invänta vårens ankomst. Det finns fortfarande goda chanser till rolig fågelskådning. Det är vackert där ute och en titt i backspegeln avslöjar vad som tidigare observerats i Uppland under november.

Obsarna nedan är hämtade från Svalan, FiU's Uppsnappat samt Club300's hemsida och sträcker sig några år tillbaka i tiden och vi garanterar inte att de är godkända av RK/Rrk. Årtalen har vi i vissa fall inte brytt oss om när vi tittar i backspegeln på vad som tidigare år hittats under denna tid.

Forsmark under sen höst och vinter har många gånger levererat små juveler. Ett dragplåster var förstås de ökenstenskvättor som ett par gånger dykt upp där i månadsskiftet november/december och dragit ansenliga mängder skådare. Ett hett tips är att vandra hela vägen ut till Biotestsjön eller åtminstone från andra bommen. Det är så de hittas!

Väddö levererar alltid en del roliga fåglar under denna senare del av säsongen. Vid Skatudden hittades svartnäbbad islom 24/10 och en vitnäbbad dito 5/11. Även Rönnskärs udde gav en vitnäbbad islom 10/11. För den som inte tycker lommar är roligt, kanske en obs av alförrädare vid Rönnskärs udde 24/11 kan locka.

Alkekung dök upp på Örskär 31/10 samt vid kajen i Örskärssund på Gräsö 8/11. För de som inte tog sig ut på den ön, gick det bra att hitta ytterligare en vid Rönnskärs udde den 28/11.

En upprepning på den stormfågel som drog förbi Svenska högarna 18/10 kanske är för mycket att hoppas på, men början av november har bjudit på bredstjärtad labb på både Björn och Skatudden. Kanske finns också en chans på upprepning av vittruten vid Skatudden 6/11?

Även tättingar kan förstås hittas ute vid kusten. Berglärkor på Örskär 19/10, 28/10 samt 1/11. Höksångare på samma lokal 1/11 (extremt) samt förstås ett antal kungsfågelsångare i månadskiftet oktober-november och en gulhämpling (också extremt) 26/11 gör att en resa till denna fina ö är värd besväret. För tallbitar, bändelkorsnäbbar, skärpiplärkor, snösparvar och vinterhämplingar brukar Sennebyhaken på Väddö vara ett säkert kort.

Även i inlandet finns förstås möjlighet att hitta spännande fåglar. Kanske är den vitvingade tärna som höll till i Enköping i början av november alltför otrolig att hoppas på men gråspett i Parnassen vid Hjälstaviken och de första kungsörnarna har ofta dykt upp denna tid på året. Hökugglor drar söderut nu också och Nåsten har tidigare givit obsar på dessa. Sunnerstaåsen har bjudit på en sen ärtsångare 10/11 och i Eriksberg höll en svarthätta till på ett fågelbord under hela månaden.

En dvärgsparv drog stora skaror skådare till Skeviksbacken utanför Stockholm under hela första halvan av november och det är förstås dags för de första fjällugglorna på vår platta Upplandsslätt. Tidigare har Lövstaslätten, Björklingetrakten och markerna runt Norrtälje levererat fina obsar.

Orkar du inte åka så långt, kan du ju alltid ta bussen till Skarholmen och spana efter vittrutar, ejder och sjöorre i Ekoln. Det har gått förr, så ge inte upp bara för att höstdimman ligger tät på morgonen. Ut i busken och njut!

                                                                                                                    Åter...