UOF logo Upplands Ornitologiska Förening

Fotogalleri: Myrspov

De senaste 10 bilder finns här. Alla bilder hittar man genom fotogalleriets registret.

Klicka på en miniatyr nedan för att se bilden i ursprungsstorlek.


Rödspov, Myrspov (Ledskär)

rodspov1 rodspov2

Bilder tagna 4/9. Fotografen skriver att rödspoven 'bör vara islandica om artikeln i Roadrunner 3 2004 är att lita på'.

Webmaster ( 05.sep.05 )


Myrspov (Harudden, Kallrigafjärden)

myrspov1 myrspov2

Ett litet misstag

Vid lunchtid blev jag uppringd av en skådarkompis som berättade att det stod en rödspov av rasen islandica (isländsk rödspov) nere vid Harudden, Kallrigafjärden. Käkade snabbt klart och körde sedan till lokalen.

Väl framme blev jag påvisad fågeln där den stod på några hundra meters håll. Tegelröd, nästan som en myrspov, kort, tvåfärgad näbb och mycket rödfärg nedan bröstet - såg bra ut! - Har någon fotat den? - Näe, vi har ingen kamera. Fyndet måste naturligtvis dokumenteras, så jag plockar fram kameran och börjar ta bilder genom tuben. Samtidigt som jag fotar ställer jag lite frågor om obsen. - Har ni sett ving- och stjärtteckningen? Joo, observatörerna berättar att de sett fågeln flyga en kortare sträcka.

När jag fotat färdigt skriver jag in ursprungsupptäckarnas namn i obsboken för att ha till raritetsrapporten och piper sedan ut obsen på club300:as personsökarsystem. Nu kan jag äntligen titta lite på fågeln också, tänker jag. Men var är den? Den står inte kvar. Gått bakom en sten? Näe, den verkar vara väck. Vilken tur att vi hann fota den!

Jag och skådarkompisen står i alla fall kvar en stund, ursprungsupptäckarna avviker. Lite senare kommer plötsligt en vadare flygande mot oss, den ser rödaktig ut, det är ju 'vår vän'! Men, något är galet. Mycket galet! Vingteckningen är inte alls svart-vit och stjärten är, jämmer och ve, finbandad... Fågeln landar nu mycket närmare än där den stod från början. Givetvis samma fågel - men nu en annan art.

Ja så kan det gå. Det kan uppenbarligen inte upprepas tillräckligt: Var kritisk, kolla alla karaktärer noga och låt dig inte förledas av andras utsagor (som jag gjorde - och det är långt ifrån första gången). Varför kollade jag inte benlängden direkt?

En himla tur, var det ju i alla fall, att fågeln kom tillbaka så att misstaget kunde rättas till relativt snabbt. Det skall också mycket klart sägas att ursprungsupptäckarna inte på något vis bär skuld till felbestämningen - den står jag och skådarkompisen för. /JD

Webmaster ( 01.jun.04 )


Myrspov, Smalnäbbad simsnäppa (Hjälstaviken)

myrspov smalnabb

Bild tagen 30/7

Webmaster ( 14.aug.03 )